Vad är skillnaden på en lektörsläsning och en redaktörsgenomgång?

FÖRFATTANDE

Lektör eller redaktör (eller båda), det är frågan …

Det är inte alltid helt lätt det där, att förstå skillnaden på en lektör och en redaktör. I bokbranschen kan dessutom en lektörs arbetsuppgifter vara olika beroende på om lektören arbetar för privatpersoner eller förlag – och vilket förlag lektören jobbar för.

Vissa förlag använder en lektör för att få hjälp med att bedöma ett manus kvalitet. Lektören läser då igenom manuset och återkopplar till förlaget med ett utlåtande. I vissa fall kan detta utlåtande skickas till författaren. Det är oftast kortfattat och sakligt. Detta utlåtande kan sedan ligga till grund för huruvida förlaget väljer att anta manuset eller ej.

Privatpersoner som köper en lektörsläsning får oftast en grundlig genomgång av manusets styrkor och svagheter, samt förslag på lösningar. Det kan bland annat handla om ett perspektiv som bör skrivas om, att strukturen behöver bli ”mindre spretig”, eller att gestaltningen behöver förbättras – och så mycket mer. Oftast få den som köper ett lektörsutlåtande kommentarer direkt i manus samt ett brev med en sammanfattande analys.

Om författaren behöver hjälp med att bearbeta lektörens förslag och kritik kan den vända sig till en skrivcoach.

Det fungerar även så här på vissa förlag, där författaren får chansen att skriva om manuset enligt lektörens förslag innan manuset går vidare till en redaktör.

Redaktörens uppgift är att gå ner på djupet i manuset. Detta omfattar allt som oftast ett gäng kommentarer per sida, med förslag på omskrivningar och bearbetningar både på en övergripande och djupgående nivå. Därför är denna tjänst oftast dyrare än en lektörsläsning.

Kort sagt: en lektör arbetar med textkritik. En redaktör med manusutveckling.

Det så möjligt att köpa en redaktörsgenomgång direkt och hoppa över en lektörsläsning, men för att få ut så mycket som möjligt att tjänsten rekommenderar jag att först köpa en lektörsläsning först. Då får du möjlighet att på en övergripande nivå arbeta om manuset innan redaktören går in och finslipar texten.

Hur många omgångar redaktörsläsning du behöver beror helt på skicket ditt manus är i. En redaktörsgenomgång är dock sällan tillräcklig, eftersom den inte sällan resulterar i stora omskrivningar som kan behöva ses över. Det fungerar på samma sätt med lektörsläsningar.

Så här jobbar jag som lektör

När du anlitar mig som lektör gör jag löpande kommentarer direkt i ditt manus, oftast i PDF-format, där jag både ställer frågor för att trigga igång din kreativitet och ger dig kritik – både sådant du gör riktigt bra och sådant som behöver förbättras. Du får även ett dokument med min analys av ditt manus, samt en handlingsplan.

HÄR kan du läsa mer om mina tjänster.

Så här jobbar jag som redaktör

Jag ger dig löpande kommentarer direkt i ditt manus. Eftersom jag går ner på en detaljerad nivå här blir det oftast ett par stycken per sida. Jag kan kommentera allt från dramaturgin till språket, sådant som är oklart, om något ska utvecklas och andra textproblem. Om du vill kan jag även ändra direkt i ditt manus i Word med hjälp av ”Spåra ändringar”. Då kan du själv välja om du vill behålla mina förslag, eller om du vill förkasta dem.

Glöm inte: ditt manus är ditt manus. Din text. Jag ger dig tips, råd och förslag, men det är alltid du som väljer vad du vill ta till dig.

Tänk också på att även om både en lektör och redaktör kan kommentera kring språk gör de inte en korrekturläsning, det är en separat tjänst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *